SMC Pnömatik Sistemlerde Basınç Yükseltici Uygulamaları
ENTEK OTOMASYON ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. Pnömatik Pazarlama Müdürü / Bilal Türk

ENTEK OTOMASYON ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. Pnömatik Pazarlama Müdürü / Bilal Türk
ENTEK OTOMASYON, 1993 yılında SMC’nin Türkiye distribütörü olarak ise başlamıstır. Japonya kökenli SMC, dünyada en çok satış yapan, en çok ürün çeşidi sunan, sektöründe dünya lideri bir firmadır. Pnömatik sektöründe uzun yıllar birlikte çalışan teknik satış ekibi ve konusunda uzman bayileriyle, ENTEK ülkemizin pnömatik sektöründeki temel firmalarından biridir.
Basınç yükseltici, pnömatik sistemlerde, hava basıncının düşük kaldığı, kuvvetin yetersiz olduğu lokal uygulamalarda, hava basıncını yükselterek istenilen kuvvet değerlerine ulaşılmasını sağlar. Basınç yükselticiler hava basıncını 2 ve 4 katına kadar çıkarabilirler.
Basınç yükseltici kullanımının avantajları;
• Kompakt tasarım
• Silindir çapını değiştirmeden kuvvetin arttırılabilmesi
• Elektrik enerjisi tüketimi olmaması
• Kolay montaj
• Uzaktan kontrol edilebilir olması
• İstenilen basınç değerine gelince enerji tüketiminin sona ermesi
• Hava tankı ile birlikte kullanımında basınç dalgalanmalarına karşı koruma
Basınç yükselticilerin çalışma prensibi şu şekildedir; Giriş portundan giren hava çek valflerden geçerek hem A hem de B odacığını doldurur. Aynı zamanda B pistonunun arka tarafı da hava ile doldurulur ve pimli valfe kadar hareket devam eder. Pimli valf konum değiştirdiğinde, tersine hareket başlar. A pistonu harekete başlar ve A odacığında bulunan basınçlı hava sıkışmaya başlar. Bu esnada B pistonundaki hava tahliye edilir. Bu işlemler istenilen basınç değerine gelinceye kadar devam eder. Basınç yükseltici içinde bulunan pimli valfler çelik sürgülü ve uzun ömürlüdür. Ürün kullanımında yağsız kuru hava ile kullanılması gerekir. Basınç yükselticileri kullanarak daha düşük çaplı silindir kullanarak istenilen kuvvet değerlerine ulaşılması sağlanabilir. Basınç yükseltici, devreye şu şe-kilde bağlanmalıdır. Basınç yükselticinin girişi ile çıkışı bir çek valf yardımı ile by-pass edilmelidir. Bu uygulama basınç yükselticinin istenilen basınç değerine çok daha hızlı ulaşmasını sağlamakla birlikte çalışma ömrünü de 2 katına kadar çıkarmaktadır. Basınç yükseltici çıkışında basınç dalgalanmalarını engellemek için tank kullanılmalıdır. Kullanılan tankın CE belgesine sahip olması ve üzerinde basınç emniyet valfi ve tankta yoğunlaşacak suyun tahliyesi için tahliye vanası bulunmasına dikkat etmek gerekir. Aşağıdaki grafikte görüleceği gibi çek valf ile by-pass, yapılması istenilen basınç değerine ulaşım süresini % 50 azaltmaktadır. İdeal basınç yükseltici devresinde, giriş ile çıkış arasında çek valf ile by-pass yapılmış ve basınç yükseltici çıkışında hava tankı bulunmalıdır.
Basınç yükseltici, hava tankının direk üzerine montajı yapılmış olarak kullanılabilir. Bu bağlantıda tank ile basınç yükseltici modüler yapısı sayesinde kolay bir şekilde montajı yapılabilir. Bu sayede daha kompakt bir yapıya kavuşur ve kullanım yerinden tasarruf sağlanır.
Özellikle büyük hacimli silindirlerde enerji tasarrufu için, silindirin iş stroğu yönüne sadece yüksek basınç uygulanır. Silindir ileriye yüksek basınç ile çalışırken, geriye boşta dönerken sistem basıncı ile çalıştırılır. Bu uygulama ile %50 civarında bir tasarruf sağlanır.
Büyük hacimli silindir çalıştırma örneği;
Basınç yükseltici kullanmak, mevcut iş elemanınızı ya da kompresörünüzü değiştirmeden daha yüksek basınçlara, daha yüksek kuvvetlere ulaşmanızı sağlar. Hatta bazı işletmelerde enerji tasarrufu için ana hat basıncı düşürülür, sadece daha yüksek basınç gerektiren uygulamalar için basınç yükselticiler kullanılabilir. Bu sayede işletmelerde %70 e varan enerji tasarrufları sağlanabilir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Hidrolik Pnömatik Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.