50.nci yılında Borusan Mannesmann Boru
1998 yılında Borusan Boru global arenadaki rekabet gücünü sağlamlaştırmak amacıyla büyük bir işbirliğine imza attı ve Almanya'nın önde gelen sanayi kuruluşu Mannesmannröhren Werke AG ile Türkiye'deki dikişli çelik boru faaliyetlerini birleştirme kararı aldı.
1998 yılında Borusan Boru global arenadaki rekabet gücünü sağlamlaştırmak amacıyla büyük bir işbirliğine imza attı ve Almanya'nın önde gelen sanayi kuruluşu Mannesmannröhren Werke AG ile Türkiye'deki dikişli çelik boru faaliyetlerini birleştirme kararı aldı. Bu birleşme sonucunda kurulan Borusan Mannesmann Yatırım Holding; yıllık toplam ciroları 250 milyon ABD dolarına ulaşan, 1400'den fazla kişinin çalıştığı ve üretim kapasiteleri 750.000 ton olan tesisleri ile Avrupa'nın en büyük ilk beş çelik boru üreticilerinden biri oldu. Sektörün vazgeçilmezi olan Borusan Mannesmann Boru Genel Müdürü Tayfun İşeri; firmanın yapmış olduğu çalışmalar, 2008 beklentileri ve sektörün içinde bulunduğu durum hakkında çeşitli bilgiler verdi.
2007 yılında siyasi açıdan gergin, ekonomik yönden tedirgin günler geçirdik. Bu dönemden Boru sektörü nasıl etkilendi? İç pazarda ne gibi gelişmeler yaşandı?
2007 yılında sektörümüz, ülke ekonomisi ve siyasetinde yaşanan gelişmelerin ötesinde, dünya pazarlarının dinamiklerinde yaşanan değişimlerin etkilerine karşın hareketli yapısını korudu. Sektörümüzde geçen yıl özellikle, dünya pazarlarında Çin’in etkisini artırmasının tehdidi daha güçlü bir şekilde hissedildi. 2007 yılı başından itibaren Avrupa pazarlarına düşük fiyatlarla ürün tedarik eden Çin, ihracatını ağırlıklı olarak bu bölgeye gerçekleştiren ülkemiz boru sektörünü tehdit ediyor. Ancak sektörümüz, ülkemizin gerek ülkeler arası enerji kaynakları trafiğinde bir köprü haline gelmesi, gerekse otomotiv sektörü için bir üretim üssüne dönüşmesinden kaynaklanan büyüme potansiyeli ile güçlü bir yapı sergiliyor. Türkiye’nin, ülkeler arası enerji kaynakları trafiğinde bir köprü haline gelmesine ek olarak doğal gaz, petrol ve su ihtiyacına yönelik artan altyapı projeleri yurtiçi talebin canlı kalmasını sağlıyor. Bu doğrultuda büyük çaplı ana hat borularına olan talep ile şehir ve bina içi alt yapı projelerinde kullanılan boyuna kaynaklı doğalgaz borusuna yönelik talep artış gösteriyor.
Avrupalı ve Uzakdoğulu otomotiv üreticileri için Türkiye bir üretim üssü olarak ön plana çıkıyor. Bu doğrultuda otomotiv şirketlerinin kapasite artışına yönelik gerçekleştirdikleri yatırımlar bu sektörün ihtiyacı olan özel borulara yönelik talebin de artmasını sağlıyor. İnşaat sektöründe kullanılan tesisat boruları, konstrüksiyon boru ve profillerine yönelik talep ise Türkiye ekonomisinin büyüme trendi ile paralellik sergiliyor.
Türkiye pazarının yaklaşık 1,5 milyon ton seviyesinde yıllık tüketim miktarı bulunuyor. İleriye yönelik 5 yıllık perspektif çerçevesinde talep artışının temelde büyük çaplı hat boruları, doğalgaz boruları ve otomotiv sektörüne yönelik üretilen özel borularda yoğunlaşmasını bekliyoruz.
Geride bıraktığımız yıl içerisinde Borusan Mannesmann ulusal ve uluslar arası arenada neler yaptı, 2007 sizin açınızdan nasıl geçti?
2007 yılını yurtiçinde ve dünya pazarlarında rekabet gücümüzü artıran önemli yatırımlarla geçirdik. Geçen yıl yaklaşık olarak 742 bin tonluk satışa ulaştık ve toplamda 630 milyon dolarlık ciro elde ettik. 2007 yılındaki toplam yatırım tutarımız ise 30 milyon dolar mertebesinde gerçekleşti. Yatırımlarımız kapsamında katma değeri yüksek iki ürünümüz için kapasite artırımı gerçekleştirdik. İzmit fabrikamızda petrol ve doğalgaz hatlarında kullanılan spiral boru üretimi için ilave bir hat kurduk ve fabrikamızın üretim kapasitesini 50.000 ton artırdık. Buna ek olarak, 2009 yılı birinci çeyreğinde faaliyete geçmesini beklediğimiz spiral boru üretim hattı yatırımının temelini İspanya’da attık. Böylece Vobarno’nun ardından yurtdışındaki ikinci yatırımımızı da başlatmış olduk. Otomotiv segmentinin kalın etli ve yüzey kalitesi daha yüksek boru ihtiyacını karşılamak üzere bir diğer yatırımımızı 2007 yılı sonuna doğru Gemlik’te tamamlayarak 50.000 tonluk kapasite ekledik. Söz konusu yatırımın tam kapasiteye ulaşması ile birlikte toplam ciromuza 40 milyon dolar civarında katkı yapmasını hedefliyoruz. Özel olarak tasarlanan üretim hattımız ile aynı zamanda, Avrupa ve Türkiye otomotiv endüstrileri için yüksek kaliteli özel borular üreterek rekabet gücümüzü artıracağız. Geçen yıl ayrıca ABD’de de çok önemli bir ihale kazandık. 170 milyon dolarla Borusan Mannesmann Boru olarak bugüne kadar kazandığımız en yüksek bedelli bu ihalenin kontratını Amerikan firması Elba Express ile imzaladık. 2010 yılının ortalarında tamamlanması öngörülen ve toplam uzunluğu 312 kilometreye ulaşacak boru hattının yıllık kapasitesi ise yaklaşık 34 milyon m³ olacak. Bu proje ile ABD’nin başta Georgia eyaleti olmak üzere doğu ve güneydoğu bölgelerine taşınan doğal gaz miktarını artıracak yeni bir hattın boru tedarikini karşılamış olacağız.
Yurt dışında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Borusan Mannesmann’ın yurt dışı pazarları ve çalışmaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Toplam satışlarımızın yüzde 30’dan fazlasını ihraç ediyoruz. Standart boruda yıllardır oluşturduğumuz satış kanallarımız, Çin rekabetine rağmen hedeflerinde başarılı oldu. Bundan sonra, farklı lokasyonlarda üretim birimlerimizin sayısını artırmayı ve toplam iş hacmimizin yüzde 50’sini yurtdışında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Satışlarımızı ağılıklı olarak gerçekleştirdiğimiz Avrupa ve Amerika’ya son 2-3 yılda, spiral boru sunduğumuz Kuzey Afrika ülkeleri de eklendi. Avrupa’da otomotiv segmetine yönelik gerek Halkalı gerekse İtalya’daki fabrikalarımızdan verdiğimiz hizmet, Avrupalı üreticiler arasında bilinirliğimizi artırıyor.
2004 yılından bu yana Cezayir- Sonatrach ve Sonelgaz firmalarının birçok petrol ve gaz hattı projeleri boru tedariği ihalelerini kazandık. Her yeni proje ile Cezayir’ deki güçlü konumumuzu pekiştirmeye devam ediyoruz. Bunun yanında Macaristan doğal gaz ana iletim hattı projesine 200 km boru tedarik işimiz de tamamlanma aşamasında bulunuyor.
Kritik soruya geldik sanırım. 2008 yılında sektörü neler bekliyor? Borusan Mannessmann neler yapmayı hedefliyor? Bu yılın siyasi ve ekonomik açıdan nasıl geçeceğini düşünüyorsunuz?
Türkiye ekonomisinin 2008 yılında büyümesini sürdüreceğini ancak oran olarak 2007 yılının altında bir büyüme gerçekleşeceğini düşünüyorum. 2008 yılında boru sektöründe yine altyapı, inşaat ve doğal gaz sektörlerinde yaşanan gelişmeler etkili olacak. İnşaat sektöründe kullanılan tesisat boruları, konstrüksiyon boru ve profillerine yönelik talebin Türkiye ekonomisinin büyüme trendi ile paralel seyredeceğine inanıyoruz.
Bununla birlikte özellikle doğal afetler nedeniyle daha dayanıklı yapıların inşa edilebilmesi için binalardaki çelik kullanımının yaygınlaşması halinde, yapısal çelikte de büyüme yaşanabileceğini öngörüyoruz. Borusan Mannesmann Boru’nun 50. kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız 2008 yılında satış tonajımızı yüzde 15 civarında artırmayı hedefliyoruz. Ciromuzda da gerek artan sac fiyatları gerekse yüksek katma değerli ürün gruplarına yönelmemiz nedeniyle daha yüksek bir artış hedefliyoruz.
Yurtdışı pazarlarda büyüme planlarımız doğrultusunda hedeflediğimiz ülkelerdeki pazar şartlarına bağlı olarak yatırım planlarımızı değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde ihracat pazarlarımızın yanı sıra hedeflediğimiz pazarlarda yerel üretici olmayı amaçlıyoruz. İspanya’da gerçekleştirdiğimiz yatırıma ek olarak yeni yatırımlar için Kuzey Afrika, Orta Asya ve Güney Avrupa ülkelerini değerlendiriyor ve araştırmalarımızı sürdürüyoruz.
Bu yıl 28 Şubat – 2 Mart arası düzenlenecek olan ‘Boru 2008’ fuarına katıldıktan sonra, 31 Mart – 4 Mayıs tarihlerinde Messe Düsseldorf’un organize ettiği, Dünya’nın en büyük boru fuarı olan ‘Tube Dusseldorf’ a katılacağız. Bu platformlarda müşterilerimizle birebir ilişkiler kurmayı hedefliyoruz.
İş yaşamınızın dışında neler yaparsınız? Hobileriniz, özel zevkleriniz, yaptıklarınız ve yapmak isteyip de yapamadığınız şeyler hakkında bilgi verir misiniz?
Kızlarımla futbol ve basketbol maçlarına gitmekten hoşlanıyorum. Hafta sonlarında kızlarıma ve arkadaşlarına şoförlük yapmanın keyfini çıkarıyorum. Haftada 3 gün spor merkezine gidiyorum Yılda iki defa toplam 3 haftalık yıllık iznimi deniz tatili ile değerlendirmeyi tercih ediyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Hidrolik Pnömatik Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.