23 ülkede 180 ısıl işlem tesisiyle hizmet veriyoruz
Bodycote Istaş Isıl İşlem Türkiye Satış Müdürü Barış Akagündüz ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Bodycote Istaş Isıl İşlem Türkiye Satış Müdürü Barış Akagündüz ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“Türkiye, Avrupa ve dünyadaki pek çok projenin “ısıl işlem” proseslerini üstlendik”
Sorularımıza geçmeden önce sizi tanıyabilir miyiz?
Bodycote Istaş Isıl İşlem Türkiye Satış Müdürüyüm. Lisans eğitimimi İTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra 9 Eylül Üniversitesi’nde İngilizce İşletme Programını tamamladım. 1996 yılından bu yana Otomotiv sektöründe çeşitli ana ve yan sanayi firmalarında görevler aldım. 2014 yılından beri Bodycote bünyesindeki görevimi sürdürmekteyim.
Firmanızın kısa tarihçesi, organizasyon yapısı ve faaliyet alanları hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Global ölçekte Bodycote, dünyada 23 ülkede toplam 180 ısıl işlem tesisiyle; Otomotiv, Havacılık ve Savunma, Makina İmalat, Genel Endüstri ve Enerji sektörleri başta olmak üzere imalat sanayinin tüm dallarındaki müşterilerine hizmet vermektedir. 1979 yılında kurulan ve Türkiye’nin lider ısıl işlem tedarikçisi Istaş Isıl İşlem ile bu sektörde dünya lideri Bodycote’un Türkiye’de 2006 yılında başlayan ortaklığı büyüyerek devam etmektedir. Türkiye’deki organizasyonumuz toplam 105 kişi olup, teknolojik ve yüksek kapasiteli ısıl işlem ekipmanlarıyla donatılmış fabrikalarımızla müşterilerimize kaliteli, güvenilir ve zamanında ısıl işlem hizmeti sunmaktayız.
Demir çelik sektörüne yönelik vermiş olduğunuz hizmetleri bizlerle paylaşır mısınız?
Zaten ana faaliyet konumuz çelik ve alaşımlarının ısıl işlemleri olduğu için çeliği hammadde olarak alıp, çeşitli imalat yöntemleriyle şekil verdikten sonra nihai parça / komponent haline getiren tüm imalatçılar; kullanım yeri ve amacına bağlı olarak, malzemenin istenen ömürde olabilmesi ve beklenen fonksiyonu yerine getirebilmesi için üretim süreçlerinin belirli bir aşamasında “ısıl işlem” uygulamak durumundadırlar. Biz de tam bu noktada müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
“Havacılık ve Savunma Sanayisindeki yeni projelerimiz devam ediyor”
Firmanız ağırlıklı olarak hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?
Lokomotif faaliyet alanımız, Türkiye’nin de itici sektörü olan Otomotiv sektörüdür. Bununla birlikte; Tarım ve İş Makinaları, Havacılık ve Savunma, Makina İmalat, Kalıp İmalat ve Genel İmalat Endüstri’sinin pek çok alanında müşterilerimize ısıl işlem hizmeti vermekteyiz.
Isıl işlem tesislerinizden ve bizlere bu alanda vermiş olduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?
Türkiye’de 3 büyük endüstriyel bölgesi olan; Gebze (Dilovası İMES OSB), İzmir (Kemalpaşa OSB) ve Bursa’da (Nilüfer OSB) teknolojik ve yüksek kapasiteli ısıl işlem ekipmanları ile donatılmış fabrikalarımızla müşterilerimize kaliteli, güvenilir ve zamanında ısıl işlem hizmeti sunmaktayız. 3 fabrikamızın toplam kapalı alanı 10 bin m2 üzerindedir. Bodycote Istaş olarak Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu tüm ısıl işlem yöntemlerini yerine getirmekteyiz. Vakum altında sertleştirme, yaşlandırma ve sert lehimleme (Brazing), Sıfıraltı (sub-zero) işlemi; Kamaralı fırınlarda uygulanan sertleştirme ve menevişleme, sementasyon, karbonitrasyon, izotermik tavlama, gerilim giderme, normalizasyon; Nitrasyon ve Nitrokarbürizasyon (Corr-i-dur, Arcor), İndüksiyonla sertleştirme gibi pek çok prosesi farklı sektörlerdeki müşterilerimiz için uygulamaktayız. Gebze’de AS9100C Havacılık, Bursa ve İzmir’de TS16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sertifikalı tesislerimizde müşterilerimize CQI-9 normlarında hizmet sunmaktayız. Ayrıca 2017 yılı başında tüm fabrikalarımız için TS 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasyon süreci tamamlanarak BSI tarafından belgelendirilmiştir.
“2018 yılında fabrikalarımıza ilave kapasite yaratmak amacıyla ek fırın yatırımları yapacağız”
Isıl işlem sektörünün son dönemdeki gelişim grafiğini bizler için yorumlar mısınız? Sizce sektörün gelişmesi adına neler yapılabilir?
Türkiye’nin başta Otomotiv Sanayi olmak üzere, ihracata bağlı olarak üretimde son yıllardaki artış trendi doğal olarak ısıl işlem sektörünü de olumlu yönde etkilemektedir. Isıl işlem sektöründe direkt maliyetlerimizi etkileyen en önemli üç faktör; İşçilik, Elektrik ve Doğalgaz ücretleri olup, düzenli olarak gelen artışlar da maliyetlerimizi kesin ve direkt olarak arttırmaktadır. Bu konuda özellikle enerji kullanımı konusunda sektöre özel uygulanabilecek teşvik ve istisnaların oluşturulmasını beklemekteyiz. Ayrıca sektörde nitelikli ara eleman yetiştirilmesi konusunu çok önemli bulmakta, bu konudaki eğitim destek faaliyetlerine büyük önem vermekteyiz. Her yıl asgari ücret ve enerji (doğalgaz, elektrik) fiyatlarına gelen artışlar sektörümüzün operasyonel dinamikleri gereği en büyük maliyet kalemlerimizin başında gelen işçilik ve enerji maliyetlerimizi artırmış ve bunun sonucu olarak hizmet fiyatlarımıza artış yönünde etkileri olmuştur. Doğal olarak müşterilerimize (çoğunlukla Otomotiv Yan Sanayi İmalatçıları) yansıyan bu artışların özellikle Otomotiv Ana Sanayi tarafından da tedarikçilerini sürdürülebilir üretim faaliyetlerine imkan verecek çerçevede kabul görmesi ve artış taleplerinin olumlu karşılanması, tedarik zinciri içinde İmalat Yan Sanayi ve Isıl işlem sektörü için çok büyük önem taşımaktadır.
Mümkünse yurtiçi ve yurtdışından bazı referanslarınızı, üstlenmiş olduğunuz bazı projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Gerek Otomotiv sektöründe gerekse Havacılık ve Savunma Sanayisinde pek çok yeni projede sürekli olarak yer almaktayız. Türkiye, Avrupa ve dünyadaki pek çok Otomotiv Ana Sanayi Firmasına parça tedarik eden büyük ölçekli çok uluslu ve yerli Tier-1 ve Tier-2 Yan Sanayi firmalarına hizmet veriyor olup, yer aldıkları pek çok projenin içinde “ısıl işlem” proseslerini üstlenmekteyiz. Aynı şekilde ülkemizde sivil ve askeri havacılık ve savunma sanayine üretim yapan tüm firmalar ile uzun soluklu işbirliklerimiz devam etmekte olup, bu projelerin içinde de yer almaktayız. Piyasadaki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizc sektörde adil bir rekabet ortamı var mı? Biz dünyanın en büyük “ısıl işlem” tedarikçisi olan Bodycote’un Türkiye’deki operasyonlarını yöneten bir ekip olarak, şirketimizin global kurallarını uyguluyoruz. Tam kurumsal bir firma olarak, hem mali hem de operasyonel konularda tabi olduğumuz tüm yönetmelik ve kuralları yerine getirmekte ve bunlardan doğan pek çok maliyete katlanmaktayız. Öte yandan sektörümüzde faaliyet gösteren pek çok firma daha küçük organizasyon yapıları ve kendilerine has operasyonel iş yöntemleriyle maliyetlerde bize göre avantaj sağlayıp, satış fiyatlarında pazar fiyat seviyesini aşağıya çekebilmektedirler. Bu durum rekabette adaletsizliğe yol açabildiği gibi aynı zamanda sektörümüzün hak ettiği fiyat seviyelerine gelebilmesini de sekteye uğratmaktadır.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
2014 yılı son çeyrekte Gebze (Dilovası İMES OSB)’deki 4 milyon Euro’luk “greenfield” yatırımımızın meyvelerini 2015 yılında almaya başlamıştık ve bu ivmenin 2016 ve 2017 yılında artarak devam ettiğini görmekteyiz. 2015 yılı son çeyreğinde 1 tonluk kamaralı fırın ilavesi ile Bursa fabrikamızın da kapasitesi artmış ve müşterilerimize daha hızlı hizmet verme imkanı sağlanmıştır. En son yatırımımız toplam 2 milyon Euro ölçeğinde İzmir Kemalpaşa’daki fabrikamız için yaptığımız yeni ve ileri teknoloji yüksek kapasiteli kamaralı fırın hattı olup, Ocak 2017 itibariyle tam olarak devreye girmiştir. Bu yatırım sayesinde müşterilerimize daha hızlı ve daha yüksek kaliteli hizmet verme imkânına da kavuşmuş olduk. Böylece son 5 yıl içinde yapmış olduğumuz teknoloji yenileme yatırımımız 10 milyon Euro’yu bulmuştur. Yatırım hamlemizi aynı hızla sürdürmek amacıyla tüm fabrikalarımıza ilave kapasite yaratmak için ek fırın yatırımları 2018 yılı için planlanmaktadır. Ayrıca, ısıl işlem fırın yatırımları yanında; özel ölçüm ve laboratuar cihazları, yıkama üniteleri, sub-zero (sıfıraltı) üniteleri gibi pek çok yardımcı ekipman yatırımı da son bir yıl içinde gerçekleşmiş olup, ilerleyen dönemde de aynı prensiple devam edecektir.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Isıl İşlem hizmetinin doğası gereği verdiğimiz hizmet lokal ölçekte gerçekleşmektedir. Öte yandan, dolaylı olarak İmalatçı firmaların ihracat projesi parçalarına ısıl işlem hizmeti vererek, firmaların ve sektörümüzün ihracat hedeflerine ortak olmaktayız. Türkiye’de uygulamakta olduğumuz ısıl işlem proseslerini çeşitlendirme anlamında, Ar-Ge faaliyetlerimiz sürekli olarak devam etmekte olup, gerek Bodycote Grubundan “know-how” transferi gerekse sektörde ön plana çıkmaya başlayan Brazing (vakum altında sert lehimleme), CORR-I-DUR (Bodycote patentli özel bir gaz nitrokarbürizasyon yöntemi) gibi proseslerin bilinirliğini artırmaya yönelik faaliyetlerimiz sürmektedir. Ayrıca sektörde farklı ve yenilikçi ısıl işlem prosesleriyle ilgili ihtiyaçlar sürekli olarak analiz edilmekte ve buna yönelik ekipman yatırımları periyodik olarak değerlendirilmektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Hidrolik Pnömatik Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.